Innobus17_1

Després de l’èxit de la primera edició, l’Innobus ha tornat a posar-se en marxa per fer un recorregut a través de les empreses més innovadores. Hi han pujat 30 universitaris, graduats en les disciplines més diverses.

Gràcies a la iniciativa d’Innobaix, els participants tenen l’oportunitat de conèixer com treballen les empreses i respondre als reptes que se’ls plantegen. L’objectiu és que puguin destacar i demostrar la seva vàlua per poder-se obrir un futur professional.

Un dels trets distintius d’aquesta promoció és el gran talent professional que acumulen els participants. Una gran majoria es van graduar ja fa temps i també n’hi ha que compten amb màsters, i això ho han valorat molt les empreses que han visitat. En Francesc, per exemple, és Enginyer de Telecomunicacions i té un Màster en Enginyeria Biomèdica. Va treballar durant dos anys a la indústria farmacèutica i veu aquest projecte com “una oportunitat per conèixer empreses a les que no m’hauria dirigit mai”. De l’Innobus no espera trobar feina, sino més aviat conèixer noves oportunitats que el poden ajudar a enfocar el seu futur professional.

La Natalie és graduada en Administració i Direcció d’Empreses i troba molt interessant que es fomenti, no tant el buscar feina, sino les ganes de crear coses noves. El seu objectiu és “trobar gent amb les mateixes inquietuds que jo i que em puguin ajudar, en un futur, a tirar endavant el meu propi projecte”.

En aquesta edició de l’Innobus, precisament, s’ha treballat a fons la cohesió entre els participants i per això, abans de començar la ruta, es van fer dinàmiques de grup que afavoriran la col·laboració durant el projecte i, possiblement, quan ja s’hagi acabat.

La ruta de l’Innobus 2017

La ruta de l’Innobus passa per 12 empreses pertanyents a sectors ben diversos. 8 d’aquestes empreses, a més, proposen reptes als participants, relacionats amb la naturalesa de la seva activitat.

La ruta va començar el 6 de març al Citilab, el centre per a la innovació social i digital de Cornellà. Avantgrup Sustainable Mobility Solutions, a més de fer possible la ruta a bord d’un dels seus autobusos, demana als participants que facin propostes de mobilitat sostenible. Bayer Hispania també els proposa un repte relacionat amb un dels productes d’aquesta multinacional: com fer de Beroccala una marca de multivitamines més atractiva pels joves. No és l’única farmacèutica que visita l’Innobus. La ruta també passa per Almirall, on els participants poden veure com es produeixen alguns dels medicaments de la marca. El repte: ecopackaging als envasats de productes farmacèutics i cosmètics. A Caixabank els viatgers coneixen el que a l’entitat bancària defineixen com l’oficina del futur. Al Port de Barcelona la ruta es fa a bord d’un vaixell, amb el qual han pogut veure un dels problemes a què s’enfronta aquesta instal·lació: els residus flotants. Els responsables del Port els han demanat idees per eliminar-los. I un altre residu és la moqueta firal, que no es reutilitza i que només té una vida útil de pocs dies. Els responsables de l’empresa Gelabert, que gestiona tots els residus que es deriven de les fires, els demanen què se’n pot fer. Agbar també participa a l’Innobus i demana als participants quins nous serveis es poden oferir a la ciutadania gràcies a la telelectura. El 16 de març la ruta acaba al campus del Baix Llobregat de la Universitat Politècnica de Catalunya, amb una visita a la incubadora ESA-BIC i algunes de les empreses que hi estan allotjades: Tinkerers Lab, laboratori de fabricació digital, Hemav, que treballa amb drons i que planteja el repte de com utilitzar-los per fer la neteja d’edificis alts, i SEKG, que analitza el comportament dels jugadors de videojocs i que demana com motivar-los perquè comparteixin les seves experiències de joc amb la comunitat.

Jornades de creació de projectes

Després d’acabar el recorregut el projecte encara la fase final amb una acceleradora de reptes, que s’allarga durant tres setmanes. Els joves han de fer equips segons les seves capacitats i interessos i es posen a treballar per donar resposta als reptes, amb l’ajuda de mentors professionals.

Finalment, el 7 d’abril es fa la jornada final de presentacions, on s’exposen els projectes i les idees que hagin sorgit davant els responsables de les empreses participants. Els joves, a més, tenen l’oportunitat de lliurar el seu curriculum i generar, així, un primer contacte professional que els pot ajudar en el seu futur laboral.