Presentacions innobus 2017_innobaix

L’Innobus 2017 ja ha acabat la ruta, però els projectes que n’han sorgit comencen ara un recorregut que podria acabar al mercat.

Després de 2 setmanes de viatge i 3 més de reunions creatives per grups, els projectes finals han vist la llum en una jornada de presentacions que ha comptat amb la presència de representants de les empreses que han plantejat els reptes i dels municipis de la comarca que hi han col·laborat.

Repte Aigües de Barcelona

La companyia d’aigües participa a l’Innobus per segon any consecutiu. En aquesta ocasió ha plantejat als universitaris un repte que té a veure amb els nous sistemes d’informació. L’empresa compta amb tota una xarxa d’antenes de telelectura i es plantejava com es pot aprofitar per donar-hi una aplicació social. I els participants van plantejar tres propostes diferents.

La Soledad Ortega, l’Alberto Domínguez i en Francesc Riera van pensar en aprofitar la xarxa per informar els conductors dels llocs per aparcar que hi ha lliures a la ciutat. Carles Rubio, Merche Mejía i Natalie Rückert van treballar en un sentit semblant, aprofitant la xarxa per connectar amb els diferents serveis de localització GPS i utilitzar-la per trobar persones perdudes i mascotes o per monitoritzar els moviments de maltractadors o delinqüents. La tercera proposta la van fer el grup format per Meritxell Viñas, José Manuel García, Minerva Vara, Miriam Arroyo i Rocío Duchén, que plantejaven un ús més centrat en la domòtica i el consum d’aigua, amb aplicacions com alertes d’excés de consum o incentius per minimitzar-lo.

Repte Port de Barcelona

Un dels problemes del Port de Barcelona és la recollida dels residus flotants a les aigües de la instal·lació. Ara mateix es recullen amb vaixells especials, però demanaven als universitaris de l’Innobus altres propostes.

En Raúl Garcia és especialista en gestió ambiental i va presentar una solució consistent en la instal·lació de contenidors transparents a les zones d’oci del Port, una manera d’ajudar a visualitzar les deixalles abans que acabin a l’aigua. En aquesta línia va treballar també el grup format per José Manuel García, Meritxell Viñas, David Morcuende, Daniel Guillen, Alexandra Olivella, Suguei Féliz, Miriam Arroyo i Rocío Duchén, que van presentar diferents propostes: papereres millorades, un canaló que pesca les deixalles abans de caure al mar, màquines de reciclatge amb incentius i una campanya de conscienciació destinada al públic que visita la zona portuària. Finalment, el grup format per Alberto Domínguez i Francesc Riera van proposar la instal·lació d’una xarxa de càmeres per localitzar les deixalles flotants d’una manera més precisa, la qual cosa facilitaria la tasca dels vaixells.

Repte Avant Grup

L’empresa de mobilitat Avant Grup, que és la que posa l’Innobus a disposició dels participants,  demanava propostes de mobilitat sostenible, i en va tenir dues. D’una banda, en Raúl García, l’Alexandra Olivella i la Grissel Zorrilla van proposar FlexiBus, un servei de transport públic més adaptat a les necessitats dels passatgers. D’altra banda, l’Alberto Domínguez i en Francesc Riera van pensar en aprofitar els viatges en que els autobusos van buits, ja sigui perquè van a recollir un grup o perquè tornen de portar-lo.

Repte Almirall

Els laboratoris Almirall, de Sant Andreu de la Barca, participàven per primer cop a l’Innobus i en el seu repte demanàven als participants idees d’ecopackaging per als productes farmacèutics. Van tenir dues respostes. La Soledad Ortega va pensar en eliminar les caixes dels xarops, presentar els comprimits en tub i no en blíster i, finalment, promoure la reutilització de les caixes amb bonificacions de cara al client. Per la seva banda, en Raúl García, la Sonia León, en Sergi López i en David Morcuende van estudiar el blister dels medicaments i van proposar una reordenació de la manera com es presenten els comprimits, a més d’una reducció dels estoigs i canvis de materials.

L’Innobus 2017 no acaba aquí. Algunes idees potser veuràn la llum en un futur no gaire llunyà.

Repte Bayer

L’empresa Bayer demanava als participants idees per fer més atractiu per als joves un producte multivitamínic. Va ser el repte amb més respostes. En Sergi López, en Joaquin Quiroga i la Sonia León proposaven patrocinar el concepte de ment inspiradora amb una campanya de xarxes socials a través d’influencers. En Marc Sola i la Natalie Rückert feien una proposta similar, una campanya de xarxes socials a través de branded content i participació d’influencers. La Suguei Féliz va centrar-se en fer present la marca en determinats esdeveniments on hi hagi el públic objectiu de la marca. Finalment, la Soledad Ortega va pensar més en una renovació del producte, convertint-lo en una beguda de perfil similar a les begudes energètiques.

Repte Gelabert

L’empresa Gelabert també participava a l’Innobus per primer cop i el repte era gros: trobar una segona vida per a les tones i tones de moqueta que es llencen després de cada fira. La resposta va venir del grup més nombrós del matí: Antonio Pérez, Carles Rubio, David Morcuende, Grissel Zorrilla, José Manuel García, Merche Mejía, Meritxell Viñas, Minerva Vara, Miriam Arroyo, Natalie Rückert, Raimon Ollé, Rocío Duchén i Sonia León. Tots ells es van plantejar la creació d’una cooperativa per aglutinar les seves diverses propostes de reciclatge: per a la indústria tèxtil, per a la construcció, moda, artesania, jardineria o decoració.

Repte Hemav

L’empresa de drons, ubicada al Campus UPC de Castelldefels, va demanar idees per netejar els vidres d’edificis alts amb drons. L’equip de Merche Mejía, Sergi López, Carles Rubio, José Manuel García, Antonio Pérez, David Morcuende i Raimón Ollé va treballar en el disseny d’un corró amb motor que es pugui adaptar als aparells d’Hemav, per netejar amb productes i materials específics.

Repte Sekg

Antonio Pérez, Marc  Solà, José Manuel  García i Grissel Zorrilla van treballar també en el repte de Sekg, una empresa que analitza les reaccions dels jugadors de videojocs per millorar l’experiència. Els participants a l’Innobus van proposar sistemes de control parental o altres d’anàlisi i tractament de persones afectades d’autisme, síndrome de Down o TDA-H.

La jornada de presentacions va ser llarga i molt profitosa. Els representants de les empreses van felicitar els participants per la seva implicació i per trobar respostes enginyoses als reptes plantejats. Algunes eren més factibles que altres però en alguns casos va haver-hi interès real per conèixer el projecte més a fons.

L’Innobus 2017, doncs, no acaba aquí. Algunes idees potser veuràn la llum en un futur no gaire llunyà.