TallerVisualThinking_6_1280x720-minDefinir-se un mateix només amb l’ús de dibuixos podria semblar fàcil. No cal ser un artista, ni tan sols cal saber dibuixar però sí que obliga a reflexionar i a definir conceptes que siguem capaços de representar gràficament. És el primer exercici del Taller de Visual Thinking que ha organitzat Innobaix, amb la col·laboració d’Ànima Consulting.

El Visual Thinking, o pensament visual, és una tècnica que ajuda a treballar idees gràcies a la creativitat que tots portem dins. La formadora, Ainhoa Soriano, ha animat a les tècniques municipals participants en la sessió a perdre la por a dibuixar. I és que el 80% del cervell el dediquem a processar imatges. És una capacitat amb la qual naixem i que, de nens, desenvolupem sense filtres. Però a mesura que anem creixent apareixen les pors i desapareixen els dibuixos. El Visual Thinking ajuda a recuperar aquesta capacitat, tot entrellaçant la part dreta del cervell, la més creativa, amb l’esquerra, que és la de la lògica. Perquè sovint el que ens passa és que ens bloquegem i això acaba limitant la nostra capacitat creativa i, en conseqüència, la forma com abordem els problemes o les idees.

Més enllà de dibuixar bé o malament, aquesta tècnica permet utilitzar formes simples, infografies o dibuixos més elaborats. Els conceptes més complexos es poden mostrar per fases o seguint la seva evolució en el temps i l’espai segons determinades accions clau.

Dediquem el 80% del cervell a processar imatges. Naixem amb aquesta capacitat i l’anem perdent amb els anys.

Beneficis del Visual Thinking
  • Facilita l’expressió d’idees i la síntesi dels processos mentals, sense dependre de les barreres lingüístiques.
  • Aconsegueix atraure i captar l’atenció
  • Ajuda a retenir millor els conceptes sense perdre’s detalls
  • Facilita la presa de decisions
  • Afavoreix que es generin moltes idees de manera ràpida
  • Facilita el raonament, ja que permet els participants pensar per sí mateixos
  • I també desencadena processos compartits per a la reflexió, el diàleg i l’acció.
Aplicacions del Visual Thinking

El Visual Thinking permet definir estratègies, fer evolucionar idees, conceptualitzar-les, convertir-les en una cosa material i avaluar-les. Ajuda a estructurar continguts i a simplificar la visualització dels conceptes i la innovació. A més, és una eina clau per co-crear de manera col·laborativa. També serveix per testejar propostes, sense haver d’esperar grans resultats i ho fa a través d’un procés rigorós i estructurat.

No cal dir que durant la sessió s’ha dibuixat molt. El que ha començat sent un exercici d’introspecció per trobar com definir-se un mateix, ha acabat fent aflorar noves capacitats que algunes de les persones participants no s’havien proposat abans.