La segona sessió del nou programa New Trends ha tingut lloc a Sant Cugat, al centre mundial d’impressió 3D i gran format de l’empresa HP. Més de 200 persones treballen a un dels departaments punters de la companyia, desenvolupant sistemes de fabricació digital.

El món s’està transformant i el que abans era analògic ara, cada cop més, és digital. El 25% dels negocis mundials han fet aquesta transformació, en una tendència que seguirà creixent. L’empresa HP vol liderar aquest pas de la fabricació analógica a la digital, en l’àmbit del que s’ha anomenat indústria 4.0. El seu objectiu és fer més rendible la fabricació de peces en tirades curtes i mitges. La impressió 3D es va inventar l’any 1986 però en aquests 30 anys la tecnologia ha avançat poc. La qualitat de les peces, la velocitat de fabricació i el preu han estat barreres pero HP ha desbloquejat aquests problemes amb la tecnologia que s’ha desenvolupat desde Sant Cugat.

Avui, fabricar peces en 3D suposa un estalvi de temps, econòmic i tècnic, ja que es poden fer coses impossibles de produir amb altres tecnologies. I, a més, completament personalitzables.

Els participants a aquesta segona sessió del programa New Trends han estudiat com es pot aplicar la fabricació digital a cadascun dels seus negocis i, tot i que hi havia representants d’indústries ben diverses, tots han trobat una aplicació pràctica al seu sector: desde la fabricació de productes farmacèutics, forns o regals d’empresa.

El repte, ara, és desenvolupar nous materials amb què poder treballar. Per exemple, la tecnologia d’HP ja permet treballar amb peces de metall.