Anna Hernández és la responsable dels programes d’innovació de l’Agència de Desenvolupament Econòmic, òrgan de l’Àrea Metropolitana de Barcelona creat per contribuir al desenvolupament de les polítiques públiques en àmbits com la innovació i la tecnologia, però també l’empresa i l’ocupació. L’agència treballa estretament amb els 36 municipis metropolitans i molt especialment amb els diferents departaments de promoció econòmica, emprenedoria i innovació tecnològica.

Anna Hernandez1_600x600Des de l’AMB treballeu estretament amb Innobaix. Quin és el vincle entre les dues institucions? Què ofereix Innobaix a l’àmbit de la innovació metropolitana?

Innobaix es una experiència innovadora de col·laboració publico-privada que pot treballar a escala metropolitana. No tindria sentit que no aprofitessim el potencial que tenim al nostre territori per poder ajudar-lo a créixer, millorar i replicar. És un cas d’èxit que volem potenciar i per això treballem conjuntament amb un Conveni de col·laboració anual.

Has estat durant anys directora d’Innobaix. Quins beneficis aporta a les empreses del territori? Perquè és important formar-ne part?

Les empreses coneixen molt bé la realitat econòmica en la que es troben i saben que per millorar la seva competitivitat cal treballar molt. Pertànyer a Innobaix, amb una quota anual molt assequible, els aporta coneixement, serveis i, sobretot, formar part d’un ecosistema d’innovació que genera creixement i connecta els diferents actors del territori.

A quins reptes s’enfronten les empreses avui?

S’enfronten a la gran transformació que estem vivint i que no té marxa enrere i que només podran assolir amb projectes innovadors, amb eines tecnològiques, amb nous perfils professionals. La transició digital, en totes les seves especificitats, es inel·ludible. En un món en constant evolució cal més coneixement, més capacitació, més innovació…

Com potencieu la innovació des de l’AMB?

El territori de l’AMB té el 43% de la població de Catalunya, amb el 52% del PIB. Acull el 46% de les empreses, genera el 60% de les patents, hi treballen el 52% de les persones i hi passen el 61% dels turistes. Són dades molt contundents i estretament lligades a la dinamització de l’economia del territori. I aquí és on fem incidència des de l’AMB, amb tot un seguit d’accions que desenvolupem al llarg de l’any:

  • Promovem projectes i experiències d’innovació econòmica i social.
  • Tenim la plataforma Hub talent, on es coordinen projectes entre Universitats, empreses, centres d’excel·lència i municipis.
  • Desenvolupem accions de coordinació i suport als serveis locals de promoció econòmica i especialment als d’emprenedoria i innovació tecnològica.
  • També treballem per a la promoció de les economies emergents: social, cooperativa, solidaria…

Perquè cal innovació a les empreses?

Les empreses o innoven o es moren. La innovació es un procés estratègic del que depèn el futur de tota empresa, i encara més en un context econòmic de canvi accelerat. És un gran repte. La innovació avui ha de ser una prioritat de l’empresa, però també cal dir que és una activitat que comporta un alt risc, un alt cost i retorns incerts i no immediats. Tot i això, el major risc és no innovar i quedar-se estàtic.

En la innovació s’han de veure avantatges de competitivitat i de generació de valor, de supervivència, de transformació, de cooperació amb l’entorn, de posicionament de marca, de generació de xarxa, de proactivitat, creativitat, afloració de talent, creació d’equips multifuncionals. Sense un adequat ecosistema d’innovació, l’empresa no tindrà un caldo de cultiu pel desenvolupament de la innovació.

Aquest curs s’ha posat en marxa la primera edició del MetropolisFPLab. Quins beneficis aporta aquest programa de col·laboració entre l’empresa i els centres de Formació Professional?

Les empreses són un element indispensable del MetropolisFPLab. Són les que llencen reptes a l’entorn de les seves necessitats reals. I això genera creativitat, innovació, xarxa entre els centres educatius i les empreses, transferència de valor i possible ocupabilitat. Fins ara el formaven tres iniciatives diferents, que hem unit per fer un programa més gran, amb més sinergies i sumant esforços. Si volem que el futur sigui potent, ha de ser col·laboratiu i així neix MetropolisFPLab.