Ja fa alguns anys que la seguretat va més enllà de les oficines i les fàbriques. Tenir un espai virtual segur és tant o més important per a organitzacions de tota mena, especialment les més grans, perquè són les més susceptibles de patir atacs. Per això, la darrera sessió de l’any en el programa B2B es va centrar en aquest problema.

Darrere un crim cibernètic gairebé sempre es busca un benefici econòmic. Passa en el 99% dels casos i és per això que els ciberdelinqüents van a buscar les empreses amb més possibilitats financeres. Energia, aigua i transports són els sectors més afectats i els delictes més freqüents passen per amenaçar la qualitat del producte i, d’aquesta manera, segrestar la producció.

Ara bé, també és important tenir en compte que els delictes no tenen per què anar contra una empresa en concret. Si es dóna aquesta circumstància, és molt probable que els ciberdelinqüents acabin aconseguint els seus objectius. El més habitual és que aprofitin forats de seguretat i, per tant, els riscos més importants estan dins les organitzacions. Així doncs, la manera de fer-hi front passa per la formació continuada del personal i una bona política de traçabilitat de les actuacions de les persones, per poder tallar qualsevol possible fuita amb rapidesa. Dues actuacions que és molt recomanable ampliar a les empreses proveïdores externes. A més, és important tenir un comitè de seguretat, que permeti prendre decisions en un moment donat.

La sessió es va desenvolupar en format taula rodona. Javier Montoya Tomás, director de seguretat d’Aigües de Barcelona, Fernando Pérez Neira, digital industries automation a Catalunya i Balears de Siemens i Claudi Cervello, cap d’inspecció de Serveis de l’Agència Tributària de la Generalitat de Catalunya van exposar les polítiques de ciberseguretat a les seves organitzacions, però els assistents també van fer-hi les seves aportacions. La sensibilització per aquesta qüestió és relativament recent, ja que a casa nostra va començar cap a l’any 2007, però tots van coincidir en el fet que cal fer un esforçper conscienciar a la societat, i sobretot els més joves, dels perills de la ciberdelinqüència. Les recomanacions passen, un cop més, per la formació i la conscienciació.