L’Associació catalana d’executius, directius i empresaris, Acede, ha convocat el seu 4rt Forum, una trobada virtual titolada “Com recuperar una industria referent. El paper clau de la tecnologia”. L’objectiu de l’entitat és elaborar un llibre blanc de propostes per la reconstrucció econòmica i social del país i per això han convidat a participar-hi el president d’Innobaix, Lluís Bahamonde. L’acompanyaven a la sessió Pep Garcia, CEO de Maxchief Europe i membre de la junta directiva d’Acede, Enric Barba, president del Club Cecot Innovació i Tecnologia, Anna Moreu, directora de consulting d’Oracle i representant de Dones pel Futur i Jordi Farrés, president d’Adecat i representant de la Unió Empresarial.

Lluís Bahamonde va començar la seva intervenció explicant que Innobaix treballa per crear ocupabilitat de qualitat i reforçar la innovació i la transferència de coneixement cap a les empreses. L’any 2009, quan es va crear, estàvem també en una crisi i es va aconseguir que moltes empreses es reinventessin i trobessin noves formules de viabilitat. Segons Bahamonde, el que la covid ha posat de manifest són les mancances del sistema, especialment en el sector industrial. Si el 2009 el pes de la industria a Catalunya era del 27%, ara és del 19% i és per això que cal treballar en un Pla Estratègic Industrial que faci possible un model econòmic fort i capaç de generar ocupació de qualitat. I aprofitar les oportunitats que ara s’han posat de manifest. Per exemple, els 140.000 milions d’euros dels fons europeus destinats a la recuperació econòmica, que segons Bahamonde haurien de servir per a la transformació de les petites i mitjanes empreses, que representen el 99’8% de l’economia del país: “El que estem fent a Innobaix es mirar de traslladar tot el coneixement que es genera, per exemple a les universitats, per aplicar-lo al món empresarial.” Bahamonde va posar l’accent en la formació com a element imprescindible per reactivar el teixit econòmic.  “Cal impulsar els perfils professionals que seran necessaris en els nous sectors: l’automoció elèctrica, l’energia verda o les noves tecnologies“.