El passat 12 de novembre va acabar una atípica edició del programa Start Up Advanced. Realitzat, com sempre, en col·laboració amb l’escola de negocis Eada, les circumstàncies d’aquest 2020 han obligat a fer-ne una versió online. Però no ha estat l’única diferència. La pandèmia ha afectat molts negocis que, amb aquest programa formatiu, han intentat planificar un nou futur. En parlem amb Ferran Núñez, docent i director del programa.

Aquest any l’Start Up Advanced ha hagut de canviar de format a causa de la covid. Com ha estat l’experiència?
L’experiéncia ha estat impactant. Des d’EADA, hem fet un canvi des de les primeres setmanes per adaptar-nos a aquesta situació anòmala, pero realment, hem trobat moltes empreses amb una situació molt complexa, amb reptes profunds de supervivència. Sempre es un programa molt útil, molt adaptat a la necessitat de cada una de les empreses, pero aquest any sentim que hem aportat un plus d’utilitat en l’acompanyament personalitzat que aporta el programa.

Ha calgut fer canvis en el plantejament dels continguts, pel fet de ser online?
Si, el pas a la formació online no es només explicar a través d’una càmera web. La transformació es molt més profunda. Mantenir la proximitat, el dinamisme que sempre ha tingut el programa, alhora que es seguia la situació i els reptes de cada participant, ha estat un camí d’adaptació, d’aprenentatge i de flexibilitat. Potser el contingut és el que menys ha canviat, pero sí que s’ha adaptat molt la part de dinàmiques de treball i l’acompanyament.

Amb la crisi, heu notat que les persones participants s’enfronten a problemes diferents que abans?
Sí, el Covid és una situació excepcional en la nostra vida i en la vida de moltes empreses. Sempre diem que quan l’entorn canvia, nosaltres canviem… i un canvi tan profund i agut, sumat a la incertesa sobre el futur, ha suposat necessàriament problemes més complexes del que es habitual. És per això que, si sempre percebem una alta transferència i utilitat del programa, aquest cop ho ha estat encara més.

Quines són les problemàtiques més habituals en les empreses que participen al programa Start Up Advanced?
Són molt diverses. Un dels valors més potents del programa és ajudar a cada participant amb els seus reptes. El que sí que es cert és que una part important de les empreses han necessitat una ajuda més que per créixer (que és el que era habitual), per sobreviure. El Covid ha afectat profundament molts sectors participants del curs i amb ells ens hem centrat en acompanyar les decisions i ajudar a enfocar les actuacions a curt termini.

Quants participants hi ha hagut a aquesta edició i amb quins perfils?
Els perfils han estat molt diferents, com sempre. Tant pel que fa al moment vital del projecte com l’experiència i/o sector. Aquesta es una de les riqueses d’aquest programa.

Quina valoració feu de l’evolució dels projectes participants?
Amb aquest projecte formatiu i d’acompanyament la valoració sempre és positiva. Cada participant fa un viatge personal i/o empresarial, cadascun escull un o diferents reptes i algunes vegades els planteja i els posa en marxa. Altres vegades es centra en ordenar les idees per poder pendre decisions estratègiques. Sempre és tremendament valuós pels participants aprendre conceptes però, especialment, poder tenir un professional al seu servei.

Perquè és interessant fer un curs com aquest?  A quina mena d’empreses es dirigeix?
És un projecte molt interessant, més enllà de la seva part formativa. És un format molt potent, que permet entendre i compartir unes bases d’eines i de continguts, però el més disruptiu és que es centra en acompanyar en problemes concrets a cada participant. Això genera un altíssim valor, i permet ser útil independentment de la tipologia d’empresa i el moment d’evolució del projecte. Cada participant té l’oportunitat d’aprendre, però especialment, de tenir un professional molt preparat que l’ajuda a reflexionar sobre els seus reptes, analitzar-los i enfocar una via per solucionar-los. Aquest es el valor diferencial d’aquest curs.