Una empresa de transport per carretera, una enginyeria que treballava sobretot per al sector automoció, una startup de tecnologia sanitària, una assessoria i una associació empresarial. Aquests són els perfils que han participat en la sessió del programa B2B sobre els efectes de la crisi en les empreses del territori. Moderada per Lali Oms, la taula rodona ens ha permès conèixer algunes estratègies per fer front a una crisi que ha afectat a uns més que a altres.

Aeball és una associació empresarial que treballa per a la col·laboració entre els seus socis. Una gran part són empreses del sector industrial, però també hi ha representants del sector turístic i del tecnològic. Tres sectors que han viscut la crisi de manera molt diferent. Neus Olea, responsable de relacions externes de l’entitat, ha explicat que les industries han vist afectada la seva facturació entre un 15% i un 30%, el turisme s’ha aturat completament i, en canvi, les empreses tecnològiques han impulsat el seu negoci més del que estava previst abans de la pandèmia.

És el cas, per exemple, de Dycare, una empresa de tecnologia sanitària que acaba de treure al mercat una plataforma de rehabilitació a distància. El projecte havia d’arrencar aquest mes d’octubre però la situació els va fer accelerar tot el procés per sortir mesos abans. La CEO de l’empresa, Silvia Raga, ha explicat la seva experiència i com han estat àgils i flexibles per canviar els plans previstos.

També han notat un increment de feina en el sector de les assessories empresarials, si bé aquest augment no ha suposat un increment de facturació. Segons Julià Manzanares, de Zinco Business Solutions, es feia dificil  poder preveure com evolucionarà la situació i s’han centrat en impulsar els projectes a curt termini: han incrementat la digitalització de l’empresa i el teletreball.

Una estratègia similar han adoptat a Viladesign, una empresa d’enginyeria que treballava quasi exclusivament amb el sector automobilístic, un sector que ja fa temps que demana canvis estratègics. Aquesta empresa ha apostat per la diversificació i ha necessitat incrementar l’equip. Amb la pandèmia, van manternir la calma i van assegurar el capital humà, que és el seu principal actiu, amb solucions flexibles com ara bosses d’hores, en comptes d’ertos.

També han hagut de buscar solucions enginyoses a AvantGrup, una empresa centrada en el transport per carretera que ha vist reduït dràsticament el seu negoci en el sector turístic. El seu director general, Rafael Zarza, ha explicat que han aprofitat per reflexionar sobre el sector de la mobilitat, en xarxa amb clients i proveïdors, i han apostat per la digitalització, que ja està molt present en el seu sector. Segons Zarza, el turisme tornarà i ho farà evolucionat: més sostenible, més ajustat a les necessitats.

Tots els participants, a més, han coincidit en que les empreses necessiten suport financer per tirar endavant. En aquest sentit, Neus Olea ha recordat que encara falten per arribar fons europeus i ha recomanat les empreses a mantenir-se informades, perquè es poden beneficiar d’aquests ajuts. La jornada ha comptat amb la participació de prop de 20 persones.