La primavera de 2016 en Marcel Hidalgo va decidir pujar a l’Innobus. Era la primera edició i afrontava la seva vida laboral amb il·lusió. 5 anys després, aquest graduat en Gestió Aeronàutica i postgraduat en Sostenibilitat ha creat el seu propi projecte empresarial, Watteco. Acaba de guanyar tres guardons als Premis Metropolitans de Suport a la Innovació, que el passat mes de desembre van posar punt final al programa d’acceleració d’idees de base digital i escalables, Cornellà Open Future. Un d’aquests premis, atorgat per Innobaix, li donarà l’oportunitat de participar en el Programa d’Acompanyament Empresarial durant els pròxims mesos.

Què és Wattecco?

Watteco és una plataforma de finançament participatiu per projectes energètics renovables d’àmbit municipal. Ajudem els ajuntaments a aconseguir finançament per projectes renovables però d’una manera participativa. A través de Watteco, la ciutadania pot invertir en energia renovable de manera rentable i generant un impacte positiu pel municipi i pel planeta.

Segurament no tothom amb esperit emprenedor és capaç de tenir idees noves i aconseguir un projecte de negoci viable. Com heu treballat el projecte?

La veritat és que la vessant teòrica del projecte estava força treballada, ja que Watteco neix sota el marc d’un Màster en Sostenibilitat. Tot i així, per baixar la idea de la Lluna a la Terra i transformar-la en un negoci viable hem hagut d’incorporar perfils tècnics molt específics per tal d’anar desenvolupant un prototip de la tecnologia, saltant les barreres legals que van apareixent, i sobretot anar provant i errant.

Quins són els vostres objectius? Com veieu la vostra empresa d’aquí a 5 anys?

Nosaltres defensem la sobirania energètica popular, i sobretot de les comunitats locals, ja que l’energia renovable té unes característiques que permeten pensar en crear comunitats de veïns, barris, pobles i ciutats autosuficients. En aquest sentit, i sempre tenint en compte que per ara el nostre client principal són les administracions públiques locals, d’aquí 5 anys ens agradaria haver realitzat projectes a municipis de tota Catalunya.

Creus que es pot tirar endavant una idea de negoci sense el suport d’entitats com les que us han ajudat? Perquè cal ajuda?

Poder segur que es pot! Ara bé, una idea innovadora ja és més complicat. En aquest sentit, qualsevol ajut és benvingut… Des de l’assessorament que et poden oferir algunes entitats, passant pel networking i el contacte amb experts, fins als programes d’incubació i acceleració que existeixen, tot ha estat clau per anar saltant els diferents entrebancs amb els que es pot trobar una idea de negoci disruptiva.

Vas ser Innobuser, has guanyat un premi Innobaix i ara participaràs al Programa d’Acompanyament Empresarial. Com ha influït Innobaix en el desenvolupament del teu projecte?

L’Innobus va ser una experiència molt enriquidora, em va ajudar molt a treballar les competències emprenedores. La veritat és que després vaig perdre una mica el contacte amb Innobaix… En aquell moment el projecte encara no estava prou treballat per aprofitar-nos de segons quins serveis.

Ara bé, quan vaig veure que Innobaix col·laborava en el programa d’Acceleració Open Future de Telefonica, organitzat per Procornellà, em va fer molta il·lusió. I més gran va ser la sorpresa d’endur-me aquest premi. Ara estem amb moltes ganes de començar el Programa d’Acompanyament Empresarial i de col·laborar tots junts a la prova pilot de Watteco a Cornellà. També hem tingut contacte amb altres municipis del Baix Llobregat i estem molt il·lusionats amb nous projectes que puguin sorgir.