El passat mes de novembre vam organitzar una trobada entre representants de les administracions locals del territori per saber com es podia ajudar les empreses després del impacte provocat per la pandèmia. Uns mesos després, hem tornat a convocar-los perquè ens expliquin què han fet en aquest temps. I hem aprofitat per crear ponts de diàleg entre l’administració i les empreses.

Només han pogut ser tres, però podrien haver estat moltes més. Hi havia interès, per part de les empreses, a connectar amb els serveis de promoció econòmica dels ajuntaments per ajudar l’economia del territori. El passat 13 de juliol Rafael Zarza, d’AvantGrup, Xavier Roma de Naeko i David Arenas d’EMR Software van tenir ocasió de posar sobre la taula algunes de les seves preocupacions. En general, les empreses demanden més comunicació amb les administracions i també un vincle més estret, per conèixer millor i més a fons els seus problemes.

Però la jornada va començar amb la posada en comú d’algunes bones pràctiques que han dut a terme des dels ajuntaments, especialment a partir de la crisi. La feina dels departaments de promoció econòmica es fa pensant en les empreses i és per això que una jornada com aquesta és de gran utilitzat per conèixer les necessitats del territori i poder adaptar els projectes a allò que realment necessiten.

En l’àmbit de les ajudes públiques i finançament es treballa, sobretot, en aprofitar bé els recursos però també s’ajuda les persones a reinventar-se, a provar nous models de negoci i, fins i tot, a crear vincles entre col·lectius que, per sí sols, no interactuarien.

Un altre dels aspectes clau en el que es treballa des dels municipis és en la capacitació empresarial, des de jornades a cursos, passant per propostes de caràcter supramunicipal o iniciació a la innovació.

A més, hi ha diverses iniciatives per ajudar a accelerar els negocis, moltes de les quals estan vinculades a la tecnologia, com la creació d’apps o eines digitals de gestió.

La jornada, que va durar dues hores, va estar moderada per Lali Oms, però va comptar amb la participació activa de totes les persones participants, que van tenir clar que cal que empreses i ajuntaments treballin de forma conjunta.