“No sóc botiguera: sóc empresària”, amb aquesta declaració de principis van començar les primeres xarxes d’emprenedores al Baix Llobregat, ja fa prop de 10 anys. Vicky Castellanos, consellera de la Dona del Consell Comarcal del Baix Llobregat ha explicat aquest procés en la seva intervenció en la jornada InnoDona, un matí en que s’han trobat prop de 100 dones per parlar d’emprenedoria i sororitat, de networking i del valor d’allò femení en el món de l’empresa.

La Jornada InnoDona dóna inici al programa del mateix nom, un programa que ha nascut per quedar-se i que té l’objectiu de donar eines i suport a les dones empresàries i emprenedores, a través de la xarxa. Per això, Rosaura Alastruey, experta en networking, ha donat les claus per aprofitar els contactes: no es tracta de conèixer molta gent, sino de fer contactes útils i per això cal mantenir-los, cuidar-los i aprofitar-los. Alastruey reivindica l’estratègia a l’hora de fer networking, però a més d’estratègia cal posar-hi el cor.

Durant la jornada s’han presentat diverses entitats, públiques i privades, que treballen per i amb les dones: donant suport econòmic, estratègic, divulgatiu o administratiu. Les presentacions, a més d’informatives, han estat molt inspiradores per a les assistents, algunes de les quals han participat activament al col·loqui que ha tancat l’acte.

Quines entitats s’han presentat?

Anna Hernández ha presentat l’Agència Econòmica de l’AMB, de la qual és directora. Ha anunciat que l’entitat treballa en la creació del Pacte Metropolità per la Igualtat de Gènere i el Pla Metropolità de Suport a les Dones i la incorporació de mesures per incorporar la perspectiva de gènere en tots els àmbits.

Lourdes Borrell, consellera de Desenvolupament Econòmic i Estratègic del Consell Comarcal del Baix Llobregat ha parlat del paper de les institucions en el desenvolupament econòmic del territori i ha posat en valor el paper de les dones. Borrell ha reivindicat la mirada femenina en els llocs de presa de decisió i s’ha felicitat perquè aquesta presència és cada cop més habitual.

Roser Xalabarder és la presidenta de l’Observatori Dona, Empresa i Economia de la Cambra de Comerç i ha posat sobre la taula algunes dades d’interès sobre la presència femenina al món de l’empresa. Les dones son el 60% de les persones que obtenen un títol universitari i, en canvi, només el 4’5% arriben a la direcció general d’una empresa. Una pèrdua de talent que cal revertir, tenint en compte que les dones tenen uns valors i un estil de lideratge diferent del dels homes.

Montse Barceló és una d’aquestes (poques) directives en llocs clau de presa de decisions i, juntament amb altres 60 dones, forma part de We Rock Capital, un grup de business angels que inverteixen en projectes liderats per dones. Fa només dos anys que funcionen i ja han invertit en 3 projectes d’èxit. L’objectiu és acompanyar en el procés de desenvolupament d’aquestes empreses i per això demanen no ser les úniques inversores. De fet, les seves inversions no superen els 50.000€, que aporten de manera sindicada.

Mireia del Pozo dirigeix un programa de ràdio dedicat a les dones, que ja va per la sisena temporada. Però també ha presentat a la jornada InnoDona el Centre d’Estudis de les Dones d’Europa, que promou societats sense desigualtats de gènere i treballa amb institucions públiques i privades, associaciones, organitzacions i empreses. Actualment compten amb 6 programes en funcionament, però ha explicat especialment el programa Dona Reinventa’t, destinat a dones autònomes i emprenedores.

Vicky Castellanos, la consellera de Feminismes, Gent Gran i Diversitat Sexual i de Gènere del Consell Comarcal del Baix Llobregat ha parlat de com ha evolucionat el concepte feminista al llarg de les últimes dècades i ha destacat com es treballa des del Consell de les Dones en aspectes com el desenvolupament del talent femení, la bretxa salarial i la transformació digital. També ha anunciat la pròxima edició del Congrés de les Dones del Baix Llobregat, que l’any que ve celebrarà la seva sisena edició.

Ariadna Belver ha parlat de 50 a 50 lideratge compartit, una entitat sorgida l’any 2017 de l’Observatori Dona, Empresa i Economia. La formen més de 100 dones i funciona com a grup de pressió per tal d’avançar cap al compliment de l’ Objectiu 5 de l’Agenda 2030 de Nacions Unides. És el que es refereix a la participació plena i efectiva de les dones i a la igualtat d’oportunitats de lideratge en tots els àmbits de presa de decisions en la vida política, econòmica i pública. Belver, que ha confessat no haver viscut discriminacions en el seu sector, reconeix que encara falta molta feina per fer per assolir aquesta igualtat, començant per les pròpies creences de les dones.

L’última entitat que s’ha presentat ha estat Dones Que Inspiren, el projecte més jove dels que hem conegut, amb només un any de vida. La seva fundadora Marta Gimeno ha explicat que va decidir-se a crear-lo en plena pandèmia, quan li van arribar fins a tres missatges de dones emprenedores que van decidir tirar la tovallola. Dones que Inspiren la formen 40 dones de diversos àmbits que treballen de manera conjunta per evitar aquests abandonaments, oferint ajuda a les emprenedores que la necessitin.

El programa continúa

El programa InnoDona 2021 no s’acaba amb la jornada. Al llarg del mes d’octubre s’ha organitzat un cicle de webinars, precisament a càrrec de professionals de diversos àmbits de Dones Que Inspiren. Està previst que el programa es converteixi en un dels referents d’Innobaix en les pròximes edicions.