La tornada de les vacances d’estiu ha estat plena d’activitat a Innobaix. A més del programa Innodona, hem celebrat el Cicle Emprenedoria en femení per a la transformació social, en col·laboració amb la Unió de Cooperadors de Gavà. També hi ha hagut dues sessions formatives per a empreses de l’àmbit social, impartides per l’escola de negocis Eada i amb la col·laboració de l’Ateneu Cooperatiu del Baix Llobregat. I el millor de tot, han tornat les activitats presencials.

El programa Innodona va començar amb la gran trobada d’emprenedores i empresàries del 27 de setembre, però ha continuat durant l’octubre amb un seguit de webinars sobre temàtiques diverses, a càrrec de diferents components de Dones Que Inspiren. Els més exitosos han estat els impartits per Núria Mañé, experta en comunicació i xarxes socials, que, en dues sessions, va donar eines per a la creació d’estratègies de comunicació i de Linkedin. La Mireia Salvador Branera ens va fer reflexionar sobre la innovació i sobre com afrontar el projecte empresarial a través de l’art, una sessió molt introspectiva que va ajudar a posar llum a les idees d’algunes de les assistents. També va ser molt inspiradora la sessió que va impartir l’emprenedora i inversora Helena Torras, que va explicar en primera persona la seva trajectòria i tots els aprenentatges que li han suposat els èxits i els fracassos. La Náyade Navarro va tocar qüestions relacionades amb les vendes, un veritable cavall de batalla per a moltes emprenedores, i va donar eines per superar algunes de les pors a l’hora de posar valor els propis projectes. L’última sessió, a càrrec de la realitzadora Isabel Castells, va ser per conèixer el món de l’audiovisual, amb trucs per gravar i editar els propis vídeos.

El Cicle Emprenedoria en femení per a la transformació social l’hem fet en col·laboració amb Tàndem Social i la Unió de Cooperadors de Gavà i ens ha servit per reflexionar sobre el paper de les dones en el món de l’empresa. D’una banda, analitzant perquè els projectes liderats per dones tendeixen a fracassar més i quines són les barreres amb que es troben. L’emprenedoria en femení té uns aspectes clau que cal tenir en compte i que ens van explicar la Sara Cuentas i la Joana Visa. Però per superar aquestes barreres és important tenir referents i en vam conèixer alguns durant la segona sessió del cicle, amb bones pràctiques que fugen del marc capitalista tradicional. I és que els valors que aporten les dones al món econòmic poden arribar a ser un motor del canvi.

Acabant el mes, diferents projectes socials han tingut l’oportunitat de participar en un programa formatiu Projectes i model de negoci social, a càrrec de Ferran Núñez, de l‘escola de negocis Eada. I és que, per més valors socials que tingui un projecte, és imprescindible garantir-ne la supervivència amb un model de negoci adequat i una bona proposta de valor. Núñez considera que cal posar-hi cor i passió per conèixer bé el client i adaptar-se a allò que demanda. Eines com el Lean management o el Business Model Canva són aplicables a qualsevol tipus d’empresa i els assistents van saber en què els pot beneficiar. Però cal pensar en el futur i conceptes com creixement, innovació o internacionalització també han d’estar en l’estratègia d’aquests projectes. Són les claus de l’última sessió del programa, que s’ha fet amb la col·laboració de l’Ateneu Cooperatiu del Baix Llobregat.