Pablo Muiño és el cap del programa municipal Sant Feliu Innova de l’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat. Expert en ecosistemes d’innovació i acceleració d’emprenedoria en entorns d’innovació oberta i especialista en desenvolupament econòmic local, té una llarga experiència com a mentor d’emprenedors i gestió de projectes disruptius. En aquesta entrevista ens parla de com treballen la innovació i l’emprenedoria de base digital.
Què és Sant Feliu Innova i quin paper juga en el desenvolupament econòmic de la comarca?

Sant Feliu Innova és el programa municipal d’innovació de l’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat. A nosaltres ens agrada més considerar-nos una “startup” pública especialitzada en la resolució de reptes estratègics d’innovació social, tecnològica i urbana, prototipatge ràpid i transformació digital en un ecosistema local. Sant Feliu Innova ha esdevingut un centre per a la creació i la innovació social i digital, un aparador de creativitat emergent i de projectes d’innovació socioeconòmica amb compromís comunitari i ambiental. Tot plegat repercuteix directament en el desenvolupament econòmic de la ciutat i la comarca, ja que molts d’aquests projectes amb capacitat transformadora acaben esdevenint una nova activitat econòmica.

Sens dubte cal un nou enfocament de les polítiques de promoció econòmica local al Baix Llobregat. Per una banda, existeix una clara necessitat, urgent, de transformar l’actual model, en la seva filosofia, instruments i recursos. Caldria expandir el seu àmbit d’actuació, transformant-la en un element dinamitzador i facilitador de projectes en el territori, sense necessitat de gestionar-los de manera directa. Per un altre costat, afortunadament existeix un “Llobregat Valley”, amb una elevada concentració de laboratoris i estructures de foment de la innovació (Innobaix, Citilab, CoBoi, CO-Innova_LAB, XIE, EspluLab, PMT-UPC, Labesoc, Unió de Cooperadors…) i processos d’innovació oberta de quàdruple hèlix.

Quins serveis oferiu?

El nostre paper comença acompanyant iniciatives d’emprenedoria especialitzada (base tecnològica, videojocs i audiovisual, sector sociosanitari, innovació educativa i edtech…) però també de pre-emprenedoria (associacions d’impuls, reinvenció professional i marca personal, emprenedoria educativa…) que no acostumen a tenir cabuda a les promocions econòmiques tradicionals. També hem consolidat serveis altament especialitzats en el desenvolupament econòmic local i supralocal com les comunitats d’innovació orientades a reptes i missions, la responsabilitat social empresarial innovadora i de proximitat o un espai de prototipatge, validació i testeig de nous productes i serveis per a emprenedors mitjançant col·laboració público-privada. També son diversos els programes municipals de promoció econòmica de la comarca i de la província que ens demanen contrast de nous projectes que volen implementar als seus territoris.

En què consisteix la col·laboració entre Sant Feliu Innova i Innobaix? Perquè és important la col·laboració entre institucions a l’hora de donar impuls a projectes empresarials innovadors?

Innobaix i Sant Feliu Innova compartim visió i maneres de fer. Totes dues entitats treballem per la transformació de l’economia i promovem els valors i les actituds relacionades amb la cultura de la innovació, el coneixement, el foment de l’emprenedoria i la formació professionalitzadora. Compartim pilars basats en el foment de la innovació a les empreses de manera col·laborativa i en la creació d’aliances i la recerca de partners de valor afegit.

Creiem doncs que és molt important crear xarxa entre entitats per poder avançar conjuntament i Innobaix és imprescindible en aquest conjunt a la nostra comarca. Ens va semblar especialment interessant la jornada de treball “Les polítiques de promoció econòmica i les empreses del territori”. És un exercici molt valent com a sessió de contrast de polítiques de promoció econòmica amb empreses del territori per tal de compartir els èxits i els fracassos de les actuacions. Com comenta l’Alain Jordà, en desenvolupament local ja no serveix el “sempre s’ha fet així”. Si Innobaix no existís s’hauria d’inventar.

Què aporta Sant Feliu Innova a l’ecosistema emprenedor?

Un factor diferencial de Sant Feliu Innova és la cerca permanent d’especialització i identificació, mitjançant el procés EDP o de “descobriment emprenedor” (startups, emprenedors, pre-emprenedors, ciutadania innovadora). Creiem que això ajuda a concentrar i crear un pol amb el potencial econòmic i la competitivitat global de Sant Feliu.

El nostre objectiu per impulsar i millorar negocis és triple. D’una banda, accelerar i incubar iniciatives d’emprenedoria en els àmbits identificats de l’anomenada nova economia. També facilitem el testeig de noves solucions d’startups i noves empreses innovadores i, finalment, reforcem l’ecosistema local d’innovació en base a l’Agenda Urbana de transformació digital i iniciatives d’outsourcing d’R+D+i.

La part més visible d’aquest impuls són les acceleradores d’emprenedoria que hem portat a terme (Yuzz/Explorer, Baix Innova Social i PowerUP) amb vocació i dimensió comarcal i metropolitana. Han estat 10 edicions d’aquestes 3 llançadores d’emprenedoria innovadora, per on han passat 300 perfils emprenedors en 7 anys. Hem accelerat i incubat projectes amb tant ressò com el de Nixi for Children d’en Tomàs Lóbez, Watteco d’en Marcel Hidalgo, Allergeneat d’en Quim Sànchez, Able d’en Marc Valderrama o S8 Analytics d’Anna Castilla.

Però també s’apropen a nosaltres tant pre-emprenedors i persones en reinvenció professional i a la recerca de marca personal com projectes empresarials (autònoms, botigues, cooperatives…) ja existents a la ciutat. En aquests casos seguim un format d’assessorament totalment a mida, on analitzem de manera personalitzada cada projecte i els acompanyem en el procés des de l’inici fins que poden materialitzar el nou producte o servei. Per fer-ho, posem a la seva disposició diverses eines com el programa Social Urban Lab, de validació de prototips d’innovació urbana. Recentment, hem generat diverses iniciatives amb MTK Space, una cooperativa local jove especialitzada en creativitat i comunicació audiovisual, mitjançant metodologies de co-creació i co-producció de serveis.

Perquè és important que les empreses del territori apliquin innovació en el seu dia a dia? Com les animeu a fer-ho?

Fer les coses diferent és crucial! Tenint en compte que la innovació, en la majoria dels casos, s’associa amb la modificació o transformació d’un producte o servei, és molt important que les empreses s’anticipin als nous reptes que marquen els consumidors. I com ho fem? Amb una doble via: facilitant i formant al teixit productiu en eines d’innovació, però també aportant valor a les entitats i empreses per identificar i donar suport a l’impuls dels projectes.

Durant molts anys hem treballat en diverses actuacions destinades a facilitar capacitats, habilitats i accés a les TIC, bàsicament upskilling i reskilling digital. Ara la innovació també defineix una nova escletxa, per això cal un pla de xoc per a les competències d’innovació. Tothom pot aprendre a innovar. De fet l’aprenentatge i la innovació van molt lligats, fins i tot la gamificació pot esdevenir una forma d’aprendre i innovar a l’empresa. I tinguem clar que la innovació a l’empresa no es centra només en el producte, també s’ha d’orientar a altres aspectes intangibles, com els processos, els serveis i els mètodes de treball.

Així doncs, la innovació és un esforç complex per a tota l’empresa. La bona notícia és que, com molts dirien, la única manera d’aprendre a innovar és innovant, és a dir, codissenyant i desenvolupant projectes d’innovació orientats a reptes empresarials reals.

Ara també formeu part del projecte IND+I Club. Explica’ns què és i quin és el vostre paper?

Primer de tot hem de deixar clar que a l’ADN de Sant Feliu Innova està en la experimentació amb noves formes d’aprendre, connectar i emprendre. Per tant, quan ens va arribar la proposta des de l’Ajuntament de Viladecans de formar part del projecte IND+I Club ens hi vam incorporar amb gran il·lusió. El format de Club de lectura, en què diversos membres del club presenten i comenten llibres que els han semblat rellevants en matèria d’innovació i transformació digital, ens sembla molt adequat a una comunitat de diferents agents i actors.
L’any passat Sant Feliu de Llobregat va ser una de les ciutats on es va realitzar l’esdeveniment i aquest any tornem a repetir experiència. Col·laborem amb l’organització per donar visibilitat a autors o agents locals vinculats a la innovació bé sigui a través dels seus llibres o com a lectors.

Quines activitats que teniu previstes aquest curs?

Aquest curs tenim moltes i ben diverses activitats, però m’agradaria destacar-ne les més disruptives. El Centre d’Alt Rendiment en eSports HERON Sant Feliu és l’únic centre d’eSports públic-privat de tot l’estat i amb el valor afegit de ser un projecte que posa tots els seus recursos al servei d’iniciatives i projectes de caràcter social i ciutadà. En el marc dels programes llançadora d’emprenedoria jove innovadora engeguem una acceleradora de videojocs amb perspectiva de gènere 100% i pionera a nivell estatal i europeu anomenada FEM PowerUP. Una altra actuació que ha començat aquest curs són els stages d’innovació “INnòmades”, un espai de co-treball amb l’objectiu de donar suport al desenvolupament de projectes d’innovació social i emprenedoria innovadora de sectors estratègics per a la ciutat (economia taronja digital i indústries culturals i creatives, sector sociosanitari i economia platejada, economia del coneixement …). També, en el marc del programa STEAM School, passaran pel nostre centre més de 2.000 estudiants de primària i secundària (un 25% de la població escolar local) per realitzar activitats educatives relacionades amb la robòtica, pensament computacional, cultura maker, ciència i ODS per a l’emprenedoria social, però farem un pas més enllà i crearem un Laboratori d’innovació educativa basat en els vectors del talent, l’aprenentatge i el coneixement.

I per suposat continuem treballant en el que és un dels nostres pilars principals, GaMedia, és a dir l’economia taronja (creativa digital) com un sector tractor de l’economia a Sant Feliu. Amb ENTI-UB com a partner endagarem “Open Innovation” per treballar reptes empresarials i corporatius relacionats amb la gamificació dels processos (formació, vendes, RRHH, màrqueting…) d’empreses de la comarca. I amb Fundación Gecon i el seu projecte “Soft Skill Games”, treballarem en la millora de competències ocupacionals de diversos col·lectius mitjançant l’ús de videojocs.

Algun cas d’èxit en la vostra feina que sigui rellevant explicar?

Ens sentim molt orgulloses dels projectes que s’han desenvolupat al centre, molts d’ells co-creats amb col·laboradors i partners, i que han estat reconeguts, per exemple pel Banc de Bones Pràctiques de la Fundació Carles Pi i Sunyer. És el cas d’iniciatives com RSInnova, Social Urban Lab, la XISC (Xarxa d’Innovació Social i Col·laborativa del Baix Llobregat), JobLab… També considerem molt rellevant la menció especial a la I edició dels premis InnovaGloc als millors Governs Locals innovadors 2020 pel que va suposar de “visibilitzar”, internament, la feina més transversal del programa d’innovació a l’Ajuntament.

Però els èxits que més ens ressonen sempre són els dels nostres usuaris. Podem destacar un de ben recent, Tomàs Lóbez, guanyador de l’acceleradora d’emprenedoria jove Explorer Sant Feliu 2019, guardonat també amb el premi Tatiana Sisquella a la contribució social i considerada enguany una de les 50 startups i empreses emergents amb més potencial i projecció de Catalunya. Amb el seu projecte “Nixi for Children”, ha aconseguit gràcies a l’ús de la tecnologia i de la realitat virtual, que els menors redueixin l’ansietat abans d’una cirurgia i per tant, empoderar-los com a pacients. Hospitals com Sant Joan de Déu, Vall d’Hebron o The Ricky Rubio Foundation ja han apostat pel seu projecte.