La primera activitat del programa B2B de l’any ha estat una visita a les instal·lacions de DFactory, un nou equipament instal·lat a la Zona Franca per promoure l’atracció de talent, tecnologia i inversions en àmbits com la impressió 3D, la robòtica, la intel·ligència artificial o la ciberseguretat. L’espai reuneix empreses innovadores, amb l’objectiu que puguin treballar de manera conjunta en el desenvolupament de projectes tecnològics punters.

El DFactory Barcelona vol ser un punt de referència a l’hora de potenciar la digitalització del teixit productiu a nivell estatal. Hi trobem laboratoris tecnològics, zones de coworking i espais d’exposició on es treballa en el futur de la fabricació digital. L’empresa HP hi té un centre productiu, en el que fabriquen peces però també es desenvolupen processos que faran possible portar aquesta tecnologia a les empreses. Miquel Olivé, cap de vendes de 3DP d’HP ha explicat la gran aposta de la companyia per una tecnologia en la que estan treballant des de 2012: “Hem de sortir del prototipat i entrar en la fabricació. Ofereix avantatges en quant a temps de fabricació, preu i rendiment. I a més, afavoreix la personalització i la sostenibilitat de les peces.”

Durant la visita també hem conegut el laboratori Hermes, un centre d’excel·lència en Intel·ligència artificial que vol integrar aquesta tecnologia en el sector industrial espanyol per arribar a ser un referent a nivell europeu. Ara com ara estan treballant en solucions de quàdruple hèlix en projectes vinculats a sectors tan diversos com la salut o la gestió del trànsit.

Al 3DHub s’accelera l’adopció de tecnologies de fabricació additiva i impressió 3D. El hub és una iniciativa que involucra empreses, institucions i centres formatius amb l’objectiu de dissenyar, desenvolupar i fabricar nous productes i serveis competitius.

També la robòtica té el seu espai al DFactory, amb un laboratori gestionat per Leitat i on es poden testejar i validar noves habilitats, processos i funcionalitats de robots industrials i col·laboratius de 9 empreses.

A aquesta primera jornada hi han assistit representants d’entitats i empreses del territori, algunes de les quals ja han començat a familiaritzar-se amb aquestes tecnologies. El pròxim 28 d’abril hi ha prevista una segona visita.