Fa més de 20 anys que Simón Lee treballa amb startups. Responsable de disseny i mentor de producte en desenes de startups, va dirigir la premiada empresa de videojocs Digital Legends, a més de fundar GameBCN, el programa d’incubació de videojocs referent de Europa. Avui dirigeix la consultora Peninsula, responsable del programa Pla d’Acció per a l’Emprenedoria d’Innobaix, que està a punt de posar-se en marxa.
Què és Peninsula?

Som una consultora d’innovació oberta a través de startups. Les startups serveixen com a model als nostres clients per la seva agilitat, i alhora fem que aquestes s’incorporin al seu procés d’innovació. Ajudem a que les empreses puguin ser més resilients al context mundial que vivim per l’accelerada digitalització, el canvi constant d’hàbits dels usuaris i el creixement d’aquelles startups que es posicionen al mercat i prenen part del negoci a les grans empreses.

Quins són els vostres principals programes? Com treballeu per fomentar la innovació a les empreses?

En aquests moments estem ajudant, per exemple, a l’Àrea Metropolitana de Barcelona en el projecte de reptes d’innovació HubTalent. Recentment, també hem col·laborat al programa d’acceleració d’AENA, Aena Ventures, i també estem portant el projecte de Distrito Digital de la Comunitat Valenciana, a Alacant.
També treballem per potenciar la innovació de clients privats. El procés comença ajudant-los a observar per explorar on cal innovar, mitjançant esprints d’innovació d’uns dos mesos. Posteriorment, experimentem amb els clients, fent pilots d’allò que s’ha observat. A partir del resultat del pilot, acompanyem a l’empresa per crear una nova unitat de negoci.
En tot aquest procés utilitzem una eina pròpia per detectar startups que ratifiquin l’observació, que s’incorporin al pilot i, si cal, que s’integrin a la nova unitat de negoci. Finalment, també fem programes d’emprenedoria, que són un conjunt de les tres àrees mencionades.

Ara fareu el programa Pla d’Acció per a l’Emprenedoria amb Innobaix. Com serà el programa? Com l’heu dissenyat, i amb quins objectius?

El programa vol ajudar a startups, pimes i organitzacions a convertir aquella idea de negoci que tinguin com a punt de partida en un projecte viable.
El disseny del programa fa temps que l’apliquem i anem evolucionant-lo i adaptant-lo a cada cas. Incorpora una formació amb 24 píndoles enregistrades dins d’un campus virtual, per poder definir el model de negoci, contrastar-lo amb clients, i preparar un pla econòmic i de màrqueting.
També hi ha sessions amb tots els participants perquè intercanviïn dubtes i coneixement. A tot això, se li suma un acompanyament personalitzat a cada participant, amb mentories que ajuden a clarificar dubtes i seguir el programa.

Per què és important que una empresa innovi?

Sempre pensem que tota innovació ha de servir per generar un impacte, ha de millorar la nostra vida, en menor o major mesura, i les empreses, al final, són els vehicles d’aquesta innovació.
Hi haurà empreses millor posicionades per un tipus d’innovació o un altre, però la nostra obsessió és ajudar-les, en un procés conjunt, a trobar quines innovacions haurien de realitzar donat el seu posicionament natural al mercat i la seva proposta de valor i, si escau, també amb qui fer-ho.
La conseqüència d’innovar no deixa de ser enfortir l’empresa i fer-la més resilient a aquest nou entorn competitiu o context mundial.

Les empreses i les institucions estan preparades per afrontar aquest canvi?

Institucionalment hi ha un impuls important de les administracions amb projectes i programes per a innovar. Cal ser proactiu i no només reactiu. Un exemple són els fons Next Generation: hauria estat bé que hagués existit aquest impuls sense la necessitat d’una pandèmia.

Sobre les empreses, estan preparades aquelles en què els equips directius i fundadors han viscut de prop les innovacions que els han posicionat clarament com a líders del mercat i que, per la mateixa raó, són conscients que aquesta idea se li pot acudir ja no només a la seva competència directa, sinó a algú que molt probablement ara mateix no està sota el seu “radar”. Es tracta d’una sensació com quan t’avancen per la dreta sense que ho hagis vist venir.

Què cal tenir en compte en el moment de començar el procés d’innovació?

Històricament, sempre ha existit una extensa literatura de negocis al voltant de la optimització, millorar per reduir costos i apujar el marge.
Aquesta ha sigut una gran obsessió de la comunitat directiva de les empreses, però quan aquest fet es torna una “commodity”, vol dir que tothom ho pot fer o assolir. Arribats a aquest punt, és vital fer-se aquesta pregunta: “Per què et compren?”.
A partir d’aquest moment, cal observar el context competitiu i entendre quins elements poden afectar a la pregunta anterior. Pot resultar molt obvi, però en un món cada cop més petit, més connectat, amb més coneixement i amb parcel·les competitives diluïdes per la digitalització, no resulta trivial.

Com creieu que s’hauria de potenciar la innovació a les empreses i institucions del país?

Portem més de 10 anys ajudant a crear i a assessorar empreses de tot tipus, i tot i que el limitant no sempre és disposar de pressupostos i ajuts per innovar, evidentment es tracta de la palanca que ho activa tot.
A més a més, hi veiem dos factors addicionals. Primer, que cal molta pedagogia. Les empreses han d’entendre que innovar et posiciona millor per un futur pròxim però no t’ho garanteix, que el retorn d’un procés d’innovació no és immediat, i que l’impacte real vindrà a mig i llarg termini.
El segon factor és combatre el propi sistema autoimmune d’una organització, dissenyada per a la productivitat i totalment contraposada al risc. En això, la implicació i el compromís dels socis, directius i treballadors serà clau, perquè innovar implica risc, però no innovar implica mort.

Què aporta Innobaix a l’ecosistema d’innovació?

Cal entendre el marc competitiu de forma sistemàtica, com si es tractés d’un ecosistema natural. Innobaix té un paper catalitzador essencial entre tots els agents del Baix Llobregat, un rol clau per a què tots els elements de l’ecosistema es comuniquin i entenguin qui fa què.
Això mateix és el que denominem innovació oberta: quan les entitats i empreses ja no actuen de forma aïllada, sinó que tenen la necessitat de col·laborar entre elles generant un flux positiu d’intercanvi envers un món millor.