El pròxim 13 de juliol estrenem l’InnoDay, una nova iniciativa que durem a terme en col·laboració amb SDLI. L’objectiu és reunir empreses que vulguin participar en un taller d’innovació oberta, per aprendre com aplicar-la als seus negocis i, de pas, fer networking amb altres empreses participants. La sessió estarà conduïda per Joan Ras, soci director de l’agència d’innovació oberta SDLI i professor d’innovació i emprenedoria a la Universitat Pompeu Fabra. Des de 2012 ajuda a definir estratègies d’innovació a entitats com l’Institut Català de la Salut, l’Àrea Metropolitana de Barcelona, Ferrocarrils de la Generalitat o Damm.
Què és l’Innoday? Amb quina finalitat s’ha creat aquesta jornada? Quins beneficis tindran les empreses que hi assisteixin?

L’Innoday és una oportunitat per recuperar el contacte que hem perdut amb la pandèmia, intercanviar coneixement i necessitats, posar-ho en comú i tornar a generar oportunitats per activar la innovació col·laborativa a Innobaix.

En què consisteix la innovació oberta? Com poden beneficiar-se’n les empreses?

La innovació oberta és la forma en què les organitzacions capturen informació de necessitats (insights), coneixement i tecnologia de l’entorn i el converteixen en valor per als seus clients. El gran avantatge de la innovació oberta és que facilita l’accés a la innovació a totes les organitzacions, grans i petites i de qualsevol sector.

Sovint es confon el concepte innovació i es creu que només afecta els sectors econòmics més nous o més tecnològics. Com podem canviar aquesta percepció?

Efectivament, encara avui, quan es parla d’innovació, es pensa en tecnologia. Cal explicar que la innovació neix de la confrontació de dues forces: les necessitats que el mercat demana cada dia i la tecnologia que ens permet generar solucions, però no sempre cal tecnologia per innovar. Sovint trobem casos d’innovació on la formació, la reorganització de processos i persones, el model de negoci o el servei al client juguen un paper clau.

Parlem de treballar per reptes. Quina utilitat té? Com s’ha d’afrontar aquesta manera de treballar?

Quan una organització s’enfronta a la innovació té un camp infinit per recórrer. Si no ens fixem objectius o fites és molt difícil que la tasca d’innovació doni fruits. La innovació orientada a reptes ens permet focalitzar esforços en necessitats de clients, problemes o oportunitats que són rellevants per als nostres clients i la nostra organització.

Que ha de tenir un repte perquè sigui realment útil a l’evolució d’una empresa o projecte?

Que respongui a una necessitat o a una oportunitat real del mercat, de la societat o del medi ambient. Alerta: una tecnologia no és una innovació, és una oportunitat per innovar si dona resposta i genera valor per una necessitat. Per altra banda, i això és realment revolucionari, els reptes no cal que estiguin alineats amb l’estratègia. Per què? Així com en una primera fase la innovació acostuma a ser incremental, i per tant, dona resposta a reptes estratègics, en una segona fase, quan volem abordar la innovació disruptiva, ens podem trobar amb reptes totalment nous, nous mercats, nous serveis, nova tecnologia, i que això suposi un canvi important en el posicionament de la companyia.

Fa anys que SDLI i Innnobaix col·laboren. En què consisteix aquesta col·laboració? Com és aquesta feina conjunta?

Innobaix dona resposta a la necessitat del teixit empresarial del Baix Llobregat de generar projectes innovadors, de recuperar el coneixement i la capacitat industrial que tenia abans la comarca. En aquest sentit, SDLI, com empresa de serveis d’innovació, aporta suport i recursos a la proposta de valor d’Innobaix.

Per què és important Innobaix per a les empreses?

Com explico sovint, el dilema de l’innovador fa que la innovació sigui complicada d’incorporar en el dia a dia de l’empresa. Cal una entitat com Innobaix que aporti recursos, doni suport, creï cultura innovadora i faciliti aquests processos a les empreses del Baix.

Inscripcions Innoday