Catalina Balseiro és responsable d’Innovació i Coneixement a Aigües de Barcelona. Enginyera de formació i amb un MBA d’Esade, és una entusiasta de la transformació empresarial, l’aprenentatge constant i la cerca de solucions basades en la tecnologia. Col·labora de manera continuada amb Innobaix, ja sigui a títol personal, com va fer en la passada edició de l’Innodona, o posant en valor la innovació de la companyia en qualsevol dels nostres programes.  

El passat 23 de maig vas ser una de les ponents de la jornada Innodona. Com la vas viure? Què en destacaries?  

Vaig participar a la jornada amb especial il·lusió i amb el ferm convenciment de la importància de generar xarxa entre dones emprenedores i empresàries per tal de compartir experiències, coneixements i aprenentatges.  

Sols un 30% de les dones, en el món, estudien carreres STEM (acrònim que inclou les ciències, les tecnologies, les enginyeries i les matemàtiques). Aquest percentatge disminueix fins el 8% quan es tracta d’estudis vinculats amb enginyeries i fins el 3%, en estudis sobre sistemes de la informació. Aquesta dada és preocupant ja que les matèries STEM esdevindran els llocs de feina del futur, dirigits fonamentalment a assolir una transformació ecològica, digital i justa.  

Per això, la jornada Innodona té molta rellevància a l’hora d’oferir referents femenins per tal de reforçar l’interès de les dones i nenes per a les carreres STEM. Referents no presents a la societat; sols cal donar un cop d’ull a sèries i pel·lícules on es poden trobar pocs personatges femenins exercint aquests tipus de rols i funcions.  

Estaves a la jornada com a directiva d’una gran empresa, Aigües de Barcelona. Com es viu el lideratge en una companyia tan gran? I quin paper hi juguen les dones? 

 Per a mi és important treballar en una companyia amb un propòsit vinculat a la responsabilitat ambiental i social: “Amb l’impuls de l’aigua canviem el futur: Treballem per les persones fent de les ciutats un millor lloc per viure”. Formem part d’un grup que té la sostenibilitat com a eix estratègic i que aposta per l’equitat i la lluita de les desigualtats.  

I aquest compromís es concreta en fets clars. Tenim un 40% de dones en el consell d’administració, un 50% en el comitè de direcció i un 40% en comandaments entremitjos. I un 2,5% de la plantilla són persones amb diversitat funcional.  

Tenim clar que la igualtat de gènere és un dret i una gran oportunitat per fer front als reptes actuals més urgents. Les dones tenim idees i capacitat de lideratge; i crec que la nostra mirada i contribució en el món de les empreses, l’emprenedoria, l’administració, les universitat i els centres tecnològics és imprescindible.  

Cal seguir, doncs, treballant per trencar barreres, estereotips i desigualtats de gènere, agreujades per la pandèmia de la Covid-19. Segons un informe del grup ICSA i EADA, la xifra de dones directives sols assoleix el 14% a Catalunya i la bretxa salarial s’ha incrementat fins el 18% en càrrecs directius.  

 Aigües de Barcelona és una empresa centenària i, malgrat tot, es caracteritza per la seva innovació. Com treballeu la innovació? Quins beneficis aporta a la companyia?  

 Per a Aigües de Barcelona, la innovació és una palanca de transformació essencial per tal de donar resposta als principals reptes socials i ambientals, molt centrats en l’emergència climàtica. I impulsem la innovació des de tres vessants: una més col·laborativa per tal de fomentar les aliances i col·laboració amb l’administració, altres empreses o la universitat;  des de l’aposta per a la tecnologia medi ambiental; i finalment, amb l’objectiu de canviar el model actual i la manera de fer les coses. 

Vivim en un moment complex i de molta incertesa; sols des de la innovació podrem accelerar la transformació necessària per tal d’encarar els reptes de futur, de forma col.laborativa, proposant noves eines tecnològiques i amb noves maneres de fer.  

 Aigües de Barcelona està molt vinculada a Innobaix, ja que participeu en molts dels nostres programes. Perquè és important crear aquesta xarxa entre empreses i institucions? 

 Per a Aigües de Barcelona és fonamental desenvolupar un ecosistema d’innovació, basat en una xarxa de centres d’I+D i d’institucions locals, en col·laboració amb els centres d’investigació més grans del món i en l’establiment de sinèrgies amb start-ups pioneres.  

Tenim clar que sols des de aquest ecosistema i les aliances amb empreses i institucions podem desenvolupar solucions innovadores per a reptes com garantir un accés sostenible a l’aigua, eliminar les desigualtats socials i fomentar models circulars. I per aquest motiu estem tan vinculats a Innobaix. 

En quins programes d’Innobaix participeu o heu participat? I com us hi heu implicat?  

Hem participat en totes les edicions del programa Innobus, iniciat l’any 2016, amb l’objectiu de donar a conèixer la innovació impulsada a Aigües de Barcelona entre joves amb estudis universitaris i treballar reptes amb metodologia LearnThinking. A més, hem participat conjuntament amb Innobaix en iniciatives com Metropolis FPLab o els Talents de Sant Boi, Gavà o Viladecans.  

Precisament ara estem a punt de posar en marxa una nova edició de l’Innobus. Què significa aquest programa per a Aigües de Barcelona? 

L’Innobus ens permet apropar-nos a un públic jove, universitari de qui nosaltres aprenem molt a través dels reptes que resolen amb la metodologia LearnThinking. Valorem el programa de forma molt positiva ja que facilita l’intercanvi d’aprenentatge, coneixements i experiències. I el que és més important, ens ajuda a integrar el talent i el coneixement jove dintre del nostre ecosistema d’innovació i a donar-nos a conèixer entre el públic jove.  

Els participants a l’Innobus són gent jove, amb estudis universitaris, però no coneixen la vostra empresa per dins. Què aporta una mirada externa a l’hora d’aplicar la innovació? 

Per a nosaltres és important sempre poder comptar amb la mirada externa, fresca i creativa de les persones més joves. Ells i elles aporten visions diferents, valuoses i enriquidores als reptes tecnològics, socials i ambientals complexes vinculats al món de l’aigua; i aquesta visió és indispensable per a desenvolupar solucions innovadores.  

El nucli central del projecte Innobus són els reptes que plantegeu les empreses participants. Treballar amb reptes és una bona formula per la innovar a l’empresa? És aplicable a totes les empreses? 

La innovació va molt més enllà de la tecnologia; és un procés continu i ha de respondre a un propòsit, un problema a resoldre. En el nostre cas tenim clars els reptes ambientals i socials als que hem de fer front.  

Per això, generar innovació col·laborativa i creativa, amb una mirada àmplia i nova, mitjançant els reptes, com els que es plantegen a Innobus, ens permet trobar solucions concretes a problemes reals i impulsar una transformació ecològica, justa i social.  

Amb quin criteri trieu els vostres reptes? 

Els nostres reptes responen al nostre propòsit i al ferm compromís d’Aigües de Barcelona per a actuar contra l’emergència climàtica i hídrica. Amb aquest convenciment, tenim clares les línies d’actuació que han de centrar els nostres reptes: l’impacte del canvi global, la gestió eficient d’infraestructures; el medi ambient i la salut; l’aigua i l’energia i la gestió sobre la demanda d’aigua. 

Cercant solucions innovadores i viables a aquests reptes, volem contribuir als Objectius de Desenvolupament Sostenible, apostant sempre per crear models de ciutat que, a través de la transformació digital i des d’una perspectiva d’humanisme tecnològic,  posin les persones al centre i que siguin capaços de fer front als desafiaments del present i del futur. 

Per cert, ja teniu a punt el repte Innobus 2022? Podem donar una primicia? 

Aquest any la nova llei espanyola de residus i sòls contaminats per a una economia circular insta els establiments de l’hostaleria i la restauració a oferir aigua gratis als consumidors per aconseguir una reducció del consum d’ampolles d’un sol ús. L’objectiu, reduir la generació de residus i millorar la gestió dels que no es poden evitar. I estem ideant algun repte per tal d’impulsar i facilitar a la restauració l’aplicació de la llei. I fins aquí podem fer spoiler…