Ja es coneixen els dos projectes guanyadors ex-aequo del programa Innobus 2022. Son dos treballs que donaven resposta al repte de l’empresa Premium PSU i que van proposar dues solucions innovadores per obtenir fonts d’energia verda digitalitzades. Fins a 10 equips van presentar les seves propostes en la gala final del programa.  

 Els projectes Pack&Move i Parc Kinetical s’han endut el premi Innobus 2022, en el que han participat 10 equips formats per joves amb estudis universitaris de diferents disciplines. Les propostes presentades responien a 4 reptes d’empreses i institucions del territori: Aigües de Barcelona, l’Hospital de Bellvitge, Fundesplai i Premium PSU. Aquesta última empresa era l’única que plantejava un repte tecnològic i això ha propiciat solucions més innovadores entre les propostes presentades. El jurat estava format per Anna Hernàndez, directora de l’Agència de Desenvolupament Econòmic de l’AMB, Beatrice Deghilage, directora del Centre d’Empreses Baix Llobregat i del Programa Cornellà Open Future, Begoña Perdiguero, Tech Entrepeneurship Team Leader a ACCIÓ, Neus Olea, responsable de Relacions Externes a AEBALL/UPMBALL i Núria Albiol, responsable de Startups a Netmentora Catalunya.  

Els dos projectes guanyadors plantegen solucions diferents a l’hora d’obtenir fonts d’energia verda digitalitzades. Daniel Bermúdez, graduat en màrqueting i comunicació digital, va presentar Pack&Move, que gira al voltant del concepte “Adopta una placa solar”. Bermúdez aposta per introduir energia solar a la xarxa pública i afavorir que els usuaris puguin pagar una subscripció mensual per poder carregar els cotxes elèctrics, sense necessitat d’haver de fer una instal·lació a casa. Per la seva banda, Parc Kinetical proposa l’aprofitament de l’energia que generen les criatures als parcs infantils per generar electricitat. Isabel Salaet, graduada en enginyeria de disseny industrial i Marcela Romero, graduada en turisme, han pensat que podria ser viable instal·lar bateries als gronxadors per generar l’electricitat que carregui bicicletes elèctriques o telèfons mòbils.  

La idea de l’energia generada per l’activitat humana també va estar present en altres dels projectes presentats, com el projecte Humia, que van presentar Adrià Camps, Sandra Cuesta, tots dos graduats en enginyeria de disseny industrial i desenvolupament del producte i Núria Garcia, graduada en ciències ambientals i el projecte Green City, d’Inés Galán, graduada en biotecnologia alimentària i Daniel Ortegón, graduat en marketing digital. 

Marcela Romero i Isabel Salaet també van presentar My Hub App, que donava resposta al repte de l’Hospital de Bellvitge, per aconseguir un hospital més amable amb els pacients i els seus acompanyants. Altres equips van oferir solucions al mateix repte. Oumaima Seddik, graduada en psicologia, Júlia Cabello, graduada en sociologia, i Inés Galán van proposar que l’entreteniment podia ser una bona teràpia per a les persones usuàries de l’Hospital. I Javier Llorente, graduat en biologia ambiental, i Adrià Camps van apostar per aspectes com la millora de la senyalització o la creació d’un espai exterior pensat per a les persones, amb bancs i arbres de fulla caduca, així com una pacificació del trànsit i menys barreres arquitectòniques. La proposta va ser molt ben rebuda per les responsables de l’hospital que van assistir a la gala. 

El repte d’Aigües de Barcelona demanava com potenciar el consum d’aigua de l’aixeta en l’àmbit de la restauració. L’equip format per Jelena Acin, graduada en ciències polítiques, Javier Llorente, Oumaima Seddik i Daniel Bermúdez va presentar l’ampolla sostenible, un projecte que inclou campanyes informatives i de gamificació.  

Amb el seu repte, Fundesplai també volia conscienciar la ciutadania, en aquest cas sobre la necessitat d’una alimentació saludable. Jelena Acin i Daniel Ortegón van presentar Activa’t, un programa d’activitats per promocionar l’exposició Menja, Actúa, Impacta, que Fundesplai té a les seves instal·lacions d’El Prat de Llobregat. En la mateixa línia estava el projecte presentat per Adrià Camps i Ariadna Carulla, graduada en biologia ambiental, que plantejava accions concretes com un podcast, un calendari de fruites i verdures de temporada o una xarxa de conscienciació que inclou un mapa on trobar productes de proximitat i amb responsabilitat social.