Els projectes Pack&Move i Parc Kinetical s’han endut el premi Innobus 2022, en el que han participat 10 equips formats per joves amb estudis universitaris de diferents disciplines. Les propostes presentades responien a 4 reptes d’empreses i institucions del territori: Aigües de Barcelona, l’Hospital de Bellvitge, Fundesplai i Premium PSU.

Els dos projectes premiats a l’edició 2022 del programa Innobus responien a un mateix repte, el de l’empresa Premium, que demanava solucions per tenir fonts d’energia verda digitalitzada. Miguel Ángel Fernández, responsable de recerca i desenvolupament, explica el compromís de la companyia amb els i les joves, perquè representen el futur i tenen la facilitat de proposar idees innovadores, de pensar creativament, més enllà del que està establert. Per això no van dubtar de formar part del programa Innobus: “El resultat ha estat espectacular. Els dos projectes guanyadors son molt diferents però reflecteixen molt bé el que estàvem buscant. D’una banda, fer fàcil l’accés a l’energia fotovoltaica i de l’altra acostar-hi els nens, perquè al final son ells el que han d’escriure el nostre futur i no els hi donem la responsabilitat.” 

Els dos projectes guanyadors plantegen solucions diferents al repte. Daniel Bermúdez, de L’Hospitalet i graduat en màrqueting i comunicació digital, va presentar Pack&Move. El projecte gira al voltant del concepte “Adopta una placa solar”, que aposta per introduir energia solar a la xarxa pública i afavorir que els usuaris puguin carregar els cotxes elèctrics, pagant una subscripció i sense necessitat d’haver de fer una instal·lació a casa. “Aquest repte m’ha fet plantejar coses en les que mai no havia pensat i que són una tendència de mercat en l’àmbit de l’economia sostenible. De cara a 2030, necessitarem punts de càrrega públics a les ciutats.” Del seu pas pel programa Innobus, Bermúdez destaca tot el que ha après de les visites a les empreses, sobre els seus models de negoci i la manera com treballen la innovació.   

El segon dels projectes premiats és Parc Kinetical, que proposa l’aprofitament de l’energia que generen les criatures als parcs infantils. Isabel Salaet, de L’Hospitalet i graduada en enginyeria de disseny industrial i Marcela Romero, de Cornellà i graduada en turisme, van pensar que podria ser viable instal·lar bateries als gronxadors per generar electricitat i carregar bicicletes elèctriques o telèfons mòbils. Romero destaca que “no sabíem molt bé com podríem dissenyar la idea i fer-la atractiva. El repte ens va motivar i ens va fer sortir de la nostra zona de confort, pensar més enllà del que estem acostumades.” Salaet es mostra molt satisfeta de la seva participació al programa: “L’Innobus ha estat una molt bona experiència perquè he vist des de dins empreses de diferents sectors. Algunes ja les coneixia, altres no, però he pogut veure la seva manera de treballar, el seu dia a dia i veure quines diferències hi ha entre les més grans i les més petites.” Totes dues coincideixen en que l’experiència ha estat molt enriquidora i no dubtaran de recomanar-la a altres joves.  

Anna Hernández, directora de l’Agència de Desenvolupament Econòmic de l’AMB i membre del jurat valora l’esforç dels equips per presentar, en molt poc temps, propostes innovadores i viables i destaca l’encert de les empreses a l’hora de plantejar els reptes d’enguany. Respecte als projectes premiats destaca que: “Vam considerar que aporten un gran valor afegit a un tema com el de l’energia, amb petites accions per millorar aquest àmbit tan necessari i tan complex de resoldre. Són solucions creatives i que es poden tirar endavant.”