Més del 50% dels llibres que es venen a Amazon s’impreixen sota demanda. Es una de les dades que demostren que el futur de la indústria passa per la fabricació personalitzada. Jaume Homs, responsable d’impressio 3D per Espanya i Portugal de l’empresa HP, creu que la fabricació additiva farà tornar la producció industrial des de la Xina novament cap a Europa i Amèrica. Homs va acompanyar un grup d’empresaris que, convidats per Innobaix, van visitar la seu de la companyia tecnològica a Sant Cugat del Vallès.

Els assistents van tenir la oportunitat de conèixer la innovació que fa HP en el terreny de la fabricació 3D, o fabricació additiva. Un camp que ja està revolucionant la forma com s’entén la indústria. Per exemple, les peces sempre s’han dissenyat pensant en com s’han de fabricar, la qual cosa suposa certes limitacions. La fabricació 3D permet oblidar-se d’això i redissenyar les velles peces per fabricar-les amb menys cost i menys pes. A més, es poden fabricar senceres i no a trossos, com es feia fins ara.

Gràcies a aquesta nova tecnologia, la innovació entra a camps on fins ara no podia entrar i ja hi ha moltes empreses que treballen de manera disruptiva, entre elles HP. La tecnologia podria acabar amb la deslocalització de la producció i, a més, ofereix possibilitats a empreses més petites i més properes, perquè la batalla ja no la guanya l’empresa més gran, sino la més ràpida. La clau és fabricar amb valor afegit. Ja es pot personalitzar quasi tot i per això, com més a prop es fabriqui, millor.

Durant la visita, que va comptar amb una conferència i un col·loqui, els 18 assistents van conèixer de primera ma cap a on va aquesta tecnologia. La gran pregunta que tots es feien és: com sé si puc adaptar la fabricació 3D a la meva empresa? Pel que sembla, aviat serà molt fàcil respondre a aquesta pregunta.