Ja ha començat el Cicle de Xerrades d’Emprenedoria social, solidària i en femení, que realitzem des d’Innobaix en col·laboració amb la Unió de Cooperadors de Gavà i l’Ateneu Cooperatiu del Baix Llobregat. Al llarg de tres sessions, es donen eines sobre emprenedoria per a la transformació social, a càrrec de 2DigitGrowth i Tandem Social. Durant la primera sessió, Mar Sánchez ha animat les participants a seguir les seves motivacions per a emprendre.

Quan una persona no sap si llançar-se a emprendre, pot ser molt aclaridor fer-se algunes preguntes: què estimes? en què ets bo? què necessita el món? et pagaran per fer allò que més t’agrada? La resposta a aquestes preguntes és l’Ikigai, un concepte japonès relacionat amb el sentit de la vida. La primera xerrada del cicle d’Emprenedoria social, solidària i en femení ha animat les participants no solament a emprendre, sino a fer-ho amb una filosofia diferent de la que s’espera en una societat capitalista clàssica.

L’economia social i solidària parla més de col·laboració que de competència i persegueix principis com la recerca del bé comú, el foment de la qualitat de vida, l’equitat de gènere o l’economia de proximitat. Una filosofia que treballa per establir un model económic alternatiu, que minimitzi les creixents desigualtats i les conseqüencies socials i mediambientals d’un sistema cada cop més qüestionat. I, sovint, aquestes conseqüències les noten, encara més, les dones. Algunes de les participants s’han trobat massa sovint amb judicis de valor més relacionats amb el seu gènere o la seva edat que amb la seva capacitat de portar endavant un negoci, i l’objectiu és procurar que aquests judicis vagin desapareixent. 

A la xerrada hi han assistit una quinzena de persones, no només dones, que tenen un negoci en marxa o s’estan plantejant muntar-lo.

En la pròxima sessió coneixerem l’experiència real de dues dones que han emprès iniciatives socioeconòmiques en l’àmbit de l’ESS. Una és la Sandra Marín, ànima de xarxa en rosa, una plataforma de suport emocional per a dones amb càncer de mama. L’altra és Mireia Barba, que va posar en marxa el projecte Espigoladors per lluitar contra el malbaratament alimentari i, al mateix temps, empoderar persones en risc d’exclusió social.