Innolab 2017 Final

L’Innolab 2017 ha arribat a la final, després de mesos de feina a escoles i instituts. És un esdeveniment únic de col·laboració entre l’àmbit educatiu i les empreses i els ajuntaments. Amb aquesta iniciativa Innobaix treballa per fomentar la creativitat i l’emprenedoria entre els més joves, a través de reptes que solucionen problemes reals de les empreses. De l’edició d’enguany n’han sortit propostes per reciclar tones de moqueta o animar els joves a quedar-se al seu municipi.

El projecte guanyador de l’Innolab 2017 és Eusac, una proposta de tres estudiants del Centre d’Estudis Núria de Gavà. Han ideat una motxilla que permet les persones refugiades transportar les seves pertinences i que es fabrica a partir de moqueta firal reutilitzada. Amb això responien al repte de l’empresa Gelabert, que gestiona els residus que genera Fira de Barcelona i que es veu obligada a incinerar tones i tones de moqueta utilitzada durant només tres dies. Eva Ros, directora comercial de Gelabert, ha seguit d’aprop el procés de creació d’aquest projecte, que ja està en procés de convertir-se en realitat: “Aquesta proposta ens ha entusiasmat. La idea és que les motxilles les fabriquin persones en risc d’exclusió social i així fem possible l’economia circular: aprofitem el residu, donem sortides professionals i aprenentatges a persones que ho necessiten i, a més, les motxilles es venen a través d’empreses d’economia social o ONG’s. I el resultat també és un guany per qui ho compra, per qui rep la motxilla i al final, també per nosaltres i pel medi ambient, ja que ens estalviem haver d’incinerar la moqueta.” El premi per l’equip Eusac és un viatge a Londres, on aniran acompanyades de Natàlia Mir, directora de programes d’Innobaix.

Guanyadores Innolab 17

El premi més original ha estat per Smart Bin, de l’Institut Poblenou. Els estudiants van respondre al repte del Citilab, que els demanava aprofitar la Internet de les Coses per aplicar-lo a un parc, en concret al Parc de la Infanta de Cornellà. El resultat ha estat una paperera intel·ligent, que és capaç de detectar quan està plena mitjançant el pes. A més, el projecte es combina amb gamificació ja que convida els usuaris a fer una preselecció dels residus a partir d’un joc amb punts. L’equip que hi ha treballat ha guanyat un passi d’un dia pel gimnàs Àccura.

El mateix premi que ha rebut el projecte més viable, una idea d’estudiants de l’Institut Les Salines del Prat. Responien a un repte de l’entitat GATS, que volia que els ajudessin a trobar solucions per treure les males herbes dels camps de conreu. El resultat és El Jabato, una bicicleta dotada amb elements externs, com ara rasclets o pales, que permeten treure les males herbes amb el simple pedaleig d’una persona. Com els va dir un membre del jurat “heu creat una nova manera d’entendre la bicicleta, igual que van fer els creadors de la mountain bike“.

El projecte Innolab compta amb la col·laboració de l’Àrea Metropolitana de Barcelona

A més, altres dos projectes han quedat finalistes. D’una banda, un autocinema ideat per un equip de l’escola dels Salesians de Sant Vicenç dels Horts. La Unió de Botiguers volia trobar fórmules per motivar els joves del municipi i els estudiants van pensar en un autocine, com els antics, que a més compta amb parades dels comerços de la ciutat. D’altra banda, l’Helefound, una plataforma que permet connectar les empreses d’economia social de l’Hospitalet amb la ciutadania. Es una idea d’estudiants de l’Institut Provençana, que responien així al repte plantejat per l’Ajuntament de L’Hospitalet.

Els cinc projectes finalistes han guanyat, a més, entrades per poder assistir al saló BizBarcelona i presentar-hi els seus projectes.